2 lines on LCD

Post Reply
Dogomil
Posts: 6
Joined: Sun Feb 16, 2020 3:08 pm

2 lines on LCD

Post by Dogomil » Sun Mar 15, 2020 2:56 pm

Hi there,

So my A10M only shows 2 lines of blocks on the LCD.
I know, there are other threads with this topic, but none of them could eventually solve my problem.

It printed fine, I turned the printer off and the next day this came up when I turned the printer on. I have not touched the printer nor it's firmware inbetween.

What I have tried:
checked every connection and the board, seems to be fine as far as I can see.
tried to reflash the FW. Cura is not recognizing the printer and adruino gives me a time out error.
reset button on LCD doesn't do anything.
tried to go to move axis by remembering the steps and going through the menu blindly - no luck
waited a while after turning the printer on
turned on with and without sd card in it

Well, none of the above changed anything except that I have aged at least 10 years in the last 24 hours.

Is there anything I could try or is the board dead and I have to ask Geeetech for a replacement?

User avatar
William
Site Admin
Posts: 6340
Joined: Tue Jun 07, 2016 9:38 am

Re: 2 lines on LCD

Post by William » Mon Mar 16, 2020 11:08 am

Hi, you can see if your screen wiring is loose,

If updating the firmware results in a timeout,
You can try the reference: https://www.geeetech.com/forum/viewtopi ... RlcFtWdCG4
install driver,

Try changing the USB cable or the computer port.

If the above operation still times out, there may be a problem with the communication port on the motherboard.
-Keep your mind and try to test it. :)
-Everything will be fun!-Support all Getech printer.
-You can ask me the questions and I will kindly reply.
-Respect others is the best way you can get help!

Dogomil
Posts: 6
Joined: Sun Feb 16, 2020 3:08 pm

Re: 2 lines on LCD

Post by Dogomil » Mon Mar 16, 2020 8:52 pm

Thanks for your reply!
Today I just turned it on and was going to just leave in on for a few hours. After something between 2 1/2 (last time I checked and nothing happened) and 3 hours everything was back to normal... I don't have any clue what was wrong. I did not touch that crazy thing at all.
No logical explanation would come to my mind, in which the printer needs >2,5 hours to boot.
Right now it's printing, after that I will turn it off and on again and see, if it needs another 2,5 hours.

So, yeah... let's hope, it keeps working.

ps: I had checked the wiring (not just the LCD cable), everything seemed okay.

alfred0809
Posts: 1
Joined: Wed Mar 04, 2020 1:22 pm

Re: 2 lines on LCD

Post by alfred0809 » Tue Mar 17, 2020 5:32 pm

You should be able to address both lines easily enough - I have addressed a 4 line LCD without any problems at all.
Look at some of the examples in the LCD library, you should be able to find something there.

LiquidCrystal lcd(12, 11, 5, 4, 3, 2);
void setup() {
// set up the LCD's number of columns and rows:
lcd.begin(16, 2);
// Print a message to the LCD.
lcd.print("hello, world!");
} VidMate TeaTV Shareit
void loop() {
// set the cursor to column 0, line 1
// (note: line 1 is the second row, since counting begins with 0):
lcd.setCursor(0, 1);
// print the number of seconds since reset:
lcd.print(millis()/1000);
}

JohhyCarls
Posts: 1
Joined: Fri Jul 23, 2021 8:15 pm

Re: 2 lines on LCD

Post by JohhyCarls » Fri Jul 23, 2021 8:20 pm

Can these code work for all the user or we have to specify them?

Post Reply